dilluns, 21 d’octubre del 2013

El SEM reuneix a tots els equips d’emergència mèdica i de rescat del Pirineu


450 professionals dels cossos d'emergència es donen cita a les II Jornades d'Emergències del Pirineu Incidents a la Muntanya. L'objectiu ha estat la posada al dia dels procediments d'actuació entre les regions del Pirineu Languedoc-Roussillon, Midi-Pyrenées, Catalunya, Andorra, Aragó i Euskadi.




El passat 17 i 18 d'octubre de 2013, es van celebrar les II Jornades d'Emergències del Pirineu Incidents a la Muntanya organitzades per la Direcció Territorial del SEM a l'Alt Pirineu i l'Aran. 450 professionals del món de les emergències i urgències de manera directa o indirecta com bombers, cossos de seguretat i emergències sanitàries, de les zones del Pirineu Languedoc-Roussillon, Midi-Pyrenées, Catalunya, Andorra, Aragó i Euskadi, es van donar cita a Sort.

L'objectiu de la jornada va ser la posada al dia de les últimes tècniques i protocols en el rescat de muntanya, així com la millora de la coordinació dels diferents equips que hi intervenen, ja sigui entre diferents cossos com de diferents procedències. 


Els matins d'aquestes jornades van estar dedicats a tractar, a través de taules rodones i conferències, patologies que es donen a la muntanya, com el síndrome de l'arnès, picades i mossegades d'animals, congelació i hipotèrmia, així com casos específics d'incidents de muntanya a l'hivern, amb el cas extrem de l'experiència al pol sud o el desplegament d'helisuperfícies per la millora de l'arribada dels recursos aeris. 

Per altra banda, les tardes van estar dedicades al desenvolupament de 22 exercicis, desplegats en diferents escenaris de Sort, on es posava en pràctica el rescat en barrancs (Pompiers de la Vall d'Aran), la coordinació entre helicòpter medicalitzat SEM i helicòpter de Mossos d'Esquadra, el maneig del lesionat medul·lar en el mitjà aquàtic (Emergencias de Osakidetza), o el rescat vertical i la localització amb gossos (Unitat Militar de Emergencias) entre d'altres. 

Durant aquests dos dies Sort es va convertir en territori cardioprotegit, gràcies a la instal·lació de 20 desfibril·ladors externs automàtics (DEA) a diferents negocis de turisme i restauració de la població. 

A més a més es van impartir sessions satèl·lit de formació a alumnes de la titulació de Tècnic en Emergències Sanitàries (TES) i a diferents institucions de turisme del territori. 

Aquest matí s’ha celebrat la primera, amb més de 120 alumnes. Les temàtiques impartides han tractat sobre seguretat i autoprotecció en muntanya, control de l’estrès i noves tecnologies en emergències. 

Amb aquestes jornades celebrades a Sort, el Pirineu es postula com a referent en els rescats de muntanya. 

En aquestes jornades hi van assistir membres dels bombers de Piera. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada